Mijn activiteiten H3/H4

Activiteiten als voorbereiding op het werkveld
Nadat ik ben afgestudeerd is er een mogelijkheid dat ik aan de slag ga als bestuurskundige in het werkveld; al is het maar als tussenjaar. Ervaring opdoen en competenties verder ontwikkelen is dan ook erg belangrijk.
Activiteit 1: Jongerennetwerk gemeente Helmond
Een aantal van de activiteiten die ik heb verricht, hebben betrekking op het jongerennetwerk van Helmond. Een medewerker van de gemeente Helmond heeft mij hiervoor verteld, waarna ik het project heb gecontacteerd en zo ben ik officieel ingeschreven op 08 maart j.l. De gemeente Helmond zet zich in voor het project Jeugdvriendelijke Stad, die de mening van jongeren in kaart brengt aan de hand van verschillende activiteiten over diverse belangrijke onderwerpen.
Jeugdwerkeloosheid Helmond
Een belangrijk thema dat zich momenteel afspeelt in Helmond en waar veel beleidsmedewerkers het moeilijk mee hebben, is het onderwerp jeugdwerkloosheid. Op 30 maart 2021 heb ik deelgenomen aan de eerste sessie over het meedenken over jeugdwerkloosheid in Helmond. Deze sessie heeft twee uur geduurd en de volgende onderwerpen werden besproken:
- Waarom is het zo moeilijk om werk te vinden als jongere?
- Waar loop je tegenaan tijdens het solliciteren?
- Is er sprake van een netwerk waarin je eventueel werk zou kunnen vinden?
- Hoe kunnen wij jongeren helpen bij het vinden van een baan? Etc.
Daaruit heeft de gemeente uiteindelijk ideeën voor campagnes ontwikkeld. Daarvoor heb ik een vragenlijst moeten invullen die zo’n half uur heeft geduurd.
Activiteit 2: interview programmaleider Patrick de Wit
Om dieper in het werkveld van een bestuurskundige te duiken, ben ik opzoek gegaan naar functies die mij te complex en te hoog gegrepen lijken en waar ik van tevoren nog niet bekend mee was. De functie programmaleider was dan ook een van de functies waarop ik zelf nooit was gekomen. Door de jaren heen op de opleiding hebben we zoveel mensen geïnterviewd en zijn we met zoveel mensen meegelopen. Echter, in mijn geval waren dat altijd mensen die een functie hadden of gepositioneerd waren in het werkveld waar mijn interesse op dat moment lag. Ondertussen ben ik erachter dat je verder moet kijken dan alleen je interesses. Wellicht vind je een functie of terrein waar je eerst nooit aan had gedacht, onverwacht toch interessant en uitdagend. Het kan ook zijn dat een bepaalde functie ervoor zorgt dat je bepaalde competenties verbeterd of ontwikkeld die je eerst mistte.
Programmaleider leek mij op het eerste gezicht een zware, administratieve, prestatiegerichte baan die vaak wordt uitgevoerd door delegerende types. Echter, na mijn gesprek met Patrick de Wit is dit zeer veranderd. Een programmaleider werkt aan het realiseren van doelen en zoekt naar verbindingen zowel binnen als buiten de organisatie. Hoe jij jezelf neerzet als programmaleider is aan jou. Je kunt zelf bepalen hoeveel waarde je hecht aan je hiërarchische positie en je kunt jezelf afvragen wat je met het innemen van een bepaalde positie bereikt. Hoewel er ook veel administratieve kanten aan de functie zitten, draait het werk vooral om het leggen van verbindingen, het aangaan van relaties en het opbouwen van vertrouwen. Hiermee willen collega’s of betrokkenen ook iets voor je doen zonder dat je het moet opleggen. Die nieuwe manier van denken vind ik erg verfrissend.
Activiteit 3: meeloopdag de zomertour
Als student heb ik de afgelopen vier jaar een beeld gevormd van hoe ambtenaren te werk gaan en waar zij dagelijks mee bezig zijn. Als je denkt aan een ambtenaar denk je toch vaak aan een kantoorbaan. Zij maken, implementeren, evalueren etc. beleid en hebben daarover contact met verschillende betrokken actoren. Nu is er rondom het opstellen van de omgevingsvisie door het kernteam van de gemeente Gemert-Bakel een zomertour georganiseerd om de visie, ervaringen, belevingen en toekomstbeelden van de inwoners van Gemert-Bakel op te halen. Ik mocht daar aan meewerken. De hele middag hebben we in Handel zowel staan ijsscheppen als staan praten met inwoners. Het is erg interessant om deze vernieuwende manier van informatie verspreiden en informatie ophalen te zien. Daarnaast laat dit zien dat de gemeente burgerparticipatie erg belangrijk vindt en dit op een creatieve manier aanpakt. Hierdoor heb ik toch een andere beeld gekregen van hoe een ambtenaar te werk gaat op een dagelijkse basis. Natuurlijk is dit niet standaard, maar laat ook zien dat je soms als ambtenaar out of the box moet denken.
Activiteit 4: webinar ‘Werken aan klimaatadaptatie’
Om erachter te komen of het beleidsterrein rondom klimaat mij werkelijk interesseert heb ik een webinar gekeken die aansluit op de vacature voor mijn afstudeerstage. “Werken aan klimaatadaptatie, hoe doe je dat?” dat is een vraag die voor mij erg belangrijk gaat zijn wanneer ik de afstudeerstage richting klimaat ga uitvoeren (mits ik überhaupt aangenomen word). Daarnaast kan ik zo uitzoeken of ik me in het toekomstig werkveld rondom klimaat wil fan positioneren. Hier is namelijk erg veel vraag naar en zal de komende jaren relevant blijven.
Ik heb geleerd dat het verankeren van klimaatadaptatie in de organisatie veel terugkomt. Het gaat hierbij om structuur: tijd en geld, hoe regel ik dat nou? Zodat het niet meer een eenmansactie is. Ook komt heel erg terug dat er verbindingen moeten gemaakt worden met allerlei stakeholders, verbindingen ook tussen sectoren en verschillende disciplines. Ik heb erg veel inzicht gekregen in hoe gemeenten aankijken tegen klimaatadaptatie en hoe je als gemeente en bestuur om kunt gaan met dilemma’s rondom klimaatadaptatie, maar ook hoe gemeenten samenwerking rondom klimaatadaptatie en hoe zij de ondersteuning van de VNG hebben ervaren.
Activiteiten als voorbereiding op het verder studeren
Nadat ik ben afgestudeerd is de kans erg groot dat ik een universitaire master wil gaan bemachtigen. Om die te bemachtigen moet ik natuurlijk eerst mijn pre-master halen. Welke opleidingen vind ik interessant en waar wil ik gaan studeren? Om dat te achterhalen heb ik twee universiteiten (digitaal) bezocht: Het Radboud in Nijmegen en Tilburg University.
Radboud Universiteit
Op 28 november 2020 (dit was eigenlijk periode 2, maar gezien er niet altijd open dagen zijn ben ik in periode 2 al gegaan) had ik de open dag van Radboud Universiteit. Ik had mezelf voor twee sessies ingeschreven: master bestuurskunde en pre-master bestuurskunde. Echter, uiteindelijk ben ik ook naar de sessie voor de opleiding sociologie gegaan. Tijdens de open dag had je de mogelijkheid om de campus te bekijken, studenten te bevragen, met docenten een praatje te maken en sessies van verschillende opleidingen bij te wonen.
Tijdens de open dag van Radboud ben ik erachter gekomen dat ik de master bestuurskunde niet zo zie zitten. De stof is vooral een uitbreiding op wat ik tijdens deze bachelor al heb gehad en ik wil juist nieuwe kennis opdoen, in plaats van me verder te verdiepen. De master sociologie viel me helemaal tegen. Ik heb erg veel moeite met statistiek en dat komt bij sociologie veel terug.
Tilburg University
Ook Tilburg University heb ik eerder bezocht dat periode 3 & 4. Op 14 november 2020 was de Online Master Open Dag van Tilburg University. Ik keek hier erg naar uit, omdat deze universiteit mij toch het beste gevoel geeft. Voordat ik Tilburg University ging bezoeken vond ik, zoals in de alinea’s hiervoor benoemd, sociologie erg interessant. Dit viel me net zoals op het Radboud zwaar tegen; ondanks dat ik nog een sessie wilde meemaken op het Radboud.
Maak jouw eigen website met JouwWeb